Profiel Paula Hijne-Muller

De persoon achter Via Novus Coaching is Paula Hijne-Muller, geboren in de herfst van 1962. Al heel jong organiseerde ik kinderfeestjes en bedacht bijzondere cadeautjes. Als pubermeisje gaf ik leiding aan een Scoutinggroep en gaf les bij de reddingsbrigade. In de zomervakanties werkte ik in een tehuis met kinderen met een verstandelijke beperking.

Paula Hijne auteur en ménièrecoach
Paula Hijne

Op weg
Een logische stap was de Pedagogische Academie. In het basisonderwijs heb ik gewerkt met kinderen van 4 t/m 8 jaar. Het werk gaf mij veel voldoening. Naast het onderwijs hield ik van dansen en muziek maken. Ik schreef teksten voor toneel en cabaret, speelde en regisseerde. Ik heb een bedrijf gehad (Fèstéro) in het geven van kinderfeestjes en het spelen van kindervoorstellingen. Zo heerlijk om te doen.

Uit evenwicht
Vanaf mijn geboorte heb ik al gehoorverlies. In de loop der jaren werd dit steeds meer. Vanaf 2000 kreeg ik er tinnitus bij. In combinatie met het gehoorverlies en het werk in het onderwijs gaf mijn lichaam in 2006 een grens aan. Door de ziekte van Ménière raakte ik mijn balans in het leven kwijt. Mijn wereld draaide letterlijk alle kanten op en ik was de controle kwijt.

Kantelpunten
Stap voor stap ben ik er weer bovenop gekomen en tijdens mijn eigen coachtraject leerde ik wie ik was en wie ik wil zijn. Ik leerde ‘loslaten’ en luisteren naar de grenzen van mijn lijf. Ik zag ineens nieuwe mogelijkheden en werd nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar mijzelf.

Op zoek naar evenwicht
Tijdens mijn reïntegratietraject in 2008 werd duidelijk wat ik het liefste wil: Mensen in beweging brengen, activeren en versterken. De kracht in de persoon herontdekken. Mensen begeleiden die iets anders willen in hun leven en/of werk en dat even niet op eigen kracht kunnen.

Ik ben gediplomeerd Professioneel Counsellor en Coach
Mijn kwaliteiten: flexibel, optimistisch, oplettend, mild en initiatiefrijk. De competenties die ik in het onderwijs gebruikte, komen ook tijdens het coachen van pas.

Ik heb mij gespecialiseerd in
HoorCoaching
Body & Mind Language
Patient Coaching
Loopbaancoaching en Reïntegratie
Kunstzinnig Dynamisch Coachen
Spel en Coaching
Natuurcoaching

Mijn ervaringen neem ik met me mee, niet als een last, maar als een schat.

Paula Hijne
Paula Hijne, auteur en MénièreCoach

De start van Via Novus Coaching

Januari 2010 was de start van Via Novus Coaching. In 2012 ben ik mij gaan richten op de doelgroep ‘mensen met Ménière’. Vanaf 2016 werk ik als HoorCoach. Mijn streven is het optimaliseren van de communicatie voor mensen met gehoorverlies, tinnitus, Ménière en/of evenwichtsverlies.

Nieuwe weg, het auteurschap
De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, het leren omgaan met een chronische ziekte en de beperkingen, de manier waarop ik coach én luister naar de ander, heb ik uitgewerkt en er de juiste woorden voor gevonden. Het resultaat is in 2016 in boekvorm uitgekomen:
Ménière in balans. Kom in actie.
In 2021 is de tweede druk in eigen beheer uitgekomen.

Evenwicht in uitvoering
Het evenwicht heeft mij altijd gefascineerd en ik wilde begrijpen wat er nu precies ‘fout’ gaat met mijn eigen evenwicht als gevolg van de Ménière. Ik kon daar weinig informatie over vinden. Dat heeft mij aangezet tot het schrijven van het boek over ons evenwicht. Dat is een heel proces geweest. De wetenschappelijke uitleg van het evenwicht omzetten in begrijpelijke taal was niet eenvoudig. Het vinden van de juiste vorm, een goede opzet, het evenwicht in een model zetten, het is uiteindelijk gelukt in kleine stappen. En misschien was dat wel heel belangrijk om dit ingewikkelde zintuig op een zorgvuldige manier duidelijk te krijgen. Evenwicht in uitvoering is een uniek boek geworden over hoe ons evenwicht werkt. In 2020 is het boek op de markt gekomen. Voor het boek is een speciale website met webshop.

Mijn missie is: Het zintuig evenwicht op de kaart zetten in Nederland.
Ik heb hiervoor diverse interviews gegeven in kranten en magazines.

Hoor jij wat ik hoor?
Dit is de titel van het derde boek. Dat gaat over mijn ervaringen met tinnitus en ik reflecteer daarop. Wat heeft de tinnitus mij gebracht? Het boek komt in het voorjaar 2024 uit.

Mijn stem laten horen
Zolang ik met mijn hoortoestellen nog kan spraakverstaan, ben ik enthousiast podcaster en radiopresentator.

Als gastspreker en gastdocent deel ik mijn ervaringen en kennis in
verschillende groepen. Patiënten, studenten en zorgprofessionals.
Via het sprekersbureau ZijSpreekt hoop ik ook mooie opdrachten te krijgen.

Praten met mijn handen
Met het leren van Nederlands met Gebaren (NmG) kan ik op een andere manier blijven communiceren.

Equi Libre

Evenwichtskunst
Als het evenwicht niet meer goed werkt, kan dat invloed hebben op alle lichamelijke sensaties. Des te belangrijker is het om in beweging te blijven en niet te blijven zitten waar je zit. Hoe kan je omgaan met een evenwichtsbeperking?

Ik heb het aan den lijve mogen ondervinden en heb ontdekt dat het nog steeds elke dag aandacht vergt. Ik houd me voortdurend bezig met afwisselende activiteiten, waaronder het spelen met taal.

Ik heb gehoorverlies én een luisterberoep. Ik heb een evenwichtsbeperking én ik sta evenwichtig in het leven. Equi Libre. Dit is mijn ‘nieuwe weg’. En onderweg sta ik open voor nieuwe ervaringen en leer steeds iets bij, over mijzelf én over jou, als onze wegen een tijdje parallel lopen.

Equi Libre logo

Volg je eigen weg
En als onze wegen
een tijdje parallel lopen
Dan is dat prachtig

Nuttige informatie?

Deel de link naar deze pagina met anderen.
Alvast hartelijk bedankt.

Contact

Wat leuk dat je contact wilt opnemen! Ik beantwoord graag je vragen. Als je wilt dan kunnen we ook een afspraak plannen.