Artikelen

Bron: CoachLink magazine | november 2016

Uit evenwicht, in evenwicht

Artikel van Paula Hijne in CoachLink magazine

Zomaar vanuit het niets overvalt mij een aanval van draaiduizeligheid. Heb ik niet goed geluisterd naar de signalen van mijn lichaam?

De eerste aanval, nu 10 jaar geleden, was enorm schrikken. Tijdens een aanval van draaiduizeligheid ben ik totaal afhankelijk van de omgeving en andere mensen. Ik kan niet zelfstandig bewegen, want ik val om. Ik ben de controle over mijn lijf kwijt. In mijn hoofd is er een gevoel van chaos, draaien, ruisen.

Lees verder

Bron: Hoormij Magazine | februari 2016

Samen leven met Ménière

Artikel van Paula Hijne in Hoormij Magazine

Eind jaren negentig werd Paula Hijne af en toe duizelig, bij het wakker worden of tijdens het koken bijvoorbeeld. Tijdens een lange wandeling werd ze zo duizelig, dat ze niet meer verder kon. Na een zware griep, waar ze maanden last van had, nam de draaiduizeligheid nog meer toe. Ook kreeg ze last van tinnitusverschijnselen. Na lange tijd werd duidelijk dat Paula de ziekte van Ménière heeft. Haar man Roel vertelt hoe ze daar als gezin en echtpaar samen een weg in hebben gevonden.

Lees verder

Bron: doof.nl | Gezond Gehoor, jaargang 4, nummer 3 - Tekst Sanna Kok

Gezond gehoor

Artikel van Paula Hijne in Goed Gehoor magazines

“ Iedereen draaide vroeger als kind wel eens rondjes om zijn eigen as om te kijken hoe duizelig je daarvan werd. En dan proberen niet om te vallen. Die duizelingen verdwenen na een minuut en dan stond je weer op. Maar wat als die duizelingen niet verdwijnen en tot 24 uur kunnen aanhouden? ‘Dat heet de ziekte van Ménière, een chronische ziekte met een niet goed werkend binnenoor. In het evenwichtsorgaan zitten twee buisjes met verschillende vloeistoffen. Door overdruk ontstaat er een scheurtje en mengen de vloeistoffen met elkaar. Dit veroorzaakt aanvallen van draaiduizeligheid, tinnitus en gehoorverlies’, vertelt Paula vanuit haar gezellige, kleurrijke praktijkruimte in Zeewolde. Paula heeft een aangeboren erfelijke gehoorafwijking. Dit werd pas ontdekt rond haar veertigste jaar. De ziekte van Ménière openbaarde zich een tijd later, nadat ze hoortoestellen was gaan dragen.”

Actief proces

De laatste keer dat Paula een aanval van draaiduizeligheid kreeg, is tien maanden geleden. Vier dagen lang bleef ze instabiel, draaierig en misselijk. Dat was de eerste keer dat het zo erg was dat ze er afspraken voor haar werk voor moest verzetten. Lopen en traplopen lukte alleen met hulp. Volgens Paula kwam dit waarschijnlijk door de overgang. Omdat in die periode de hormoon- en waterhuishouding bij vrouwen ontregeld is, is de kans op een aanval groter. Paula is een bevlogen, enthousiast en expressief mens, die heel open vertelt over haar ziekte. Ze kent weinig beperkingen. Ze ziet de ziekte van Ménière als een actief proces waar ze bewust mee bezig is. ‘Een aanval voel ik meestal wel aankomen. Ik voel dan druk op mijn oren en ik ben instabieler. Lezen, computeren en tv kijken lukt dan niet. Ik doe op zulke dagen rustig...

Lees verder

Back To Top